RTG vizsgálat

RTG VIZSGÁLAT
HAGYOMÁNYOS RÖNTGEN (RTG) VIZSGÁLAT
BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Mi a röntgen és hogyan működik?

A radiológiai vizsgálatok alatt régen - szinte teljes mértékben - a röntgenfelvételek készítését és az ún. átvilágítást értettük. Ma ezeket hagyományos röntgenvizsgálatoknak hívjuk, hiszen számos, egyéb, azóta kifejlesztett képalkotó diagnosztikai eljárást is alkalmazunk. 

Röntgen 1895-ben felfedezte az X sugarakat, mely felfedezést az első fizikai Nobel-díjjal jutalmaztak. Ezzel az első olyan eszközt adta az orvosok kezébe, amely lehetővé teszi, hogy tényleg belelássanak a pácienseikbe. A röntgenvizsgálat a képalkotó diagnosztika legrégebbi eljárása. A röntgensugárzás elvére ma már több diagnosztikai módszer is épül, de a klasszikus röntgen máig az egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotási folyamat. Mindennek alapja az, hogy a röntgensugár az emberi testen (ill. bármilyen élő vagy élettelen anyagon) áthaladva részben elnyelődik. A testen átjutott "megmaradó" sugár arra alkalmas filmen vagy érzékelő eszközön kémiai, egyéb reakciók révén egy árnyékképet hoz létre (vagy elektromos jeleket kelt). Ennek kontrasztja, azaz, hogy milyen részletek különülnek el, elsődlegesen magától a vizsgált testtől függ, annak vastagságától, anyagának minőségétől (sűrűség, kémiai szerkezet). Befolyásolja továbbá az alkalmazott sugár keménysége (energiája), amit a vizsgálóberendezésen a felvételt készítő röntgenasszisztens állíthat be.  

A röntgensugárzás tulajdonképpen nagyenergiájú elektromágneses sugárzás, amelynek segítségével felvételek készíthetők szerveinkről. A modern, digitalizált röntgenfelvételek és röntgen vizsgáló módszerek jelentősen kevesebb sugárterheléssel járnak, mint pár évtizeddel korábban. Viszonyításként elmondható, hogy egy mellkasröntgen sugárterhelése megfelel 2 és fél nap sima háttérsugárzásának. 

Minden nehézséget és a modern berendezések meglétét tekintve is a hagyományos röntgenvizsgálatoknak fontos szerepe van a jelenlegi diagnosztikában és a belátható jövőben is.  

Alkalmazási körük azonban beszűkült, hiszen sok betegségre a röntgenfelvételen látott következményes elváltozásokból (például térfoglaló hatás) vagy a látható meszesedésből következtethettünk, vagyis indirekt jelekből. Ezek döntő többsége ma már direkt módon kimutatható, pontos kiterjedésük is megadható. Például az agyi daganatok gyanúja esetén CT vagy MRI készül, a hagyományos röntgenvizsgálat feleslegessé vált. 

Mikor szükséges röntgen vizsgálat?  

Leggyakrabban a csontok, ízületek fájdalma, baleseti csontsérülés, törés gyanúja, bizonyos mellkasi és hasi panaszok esetén ajánlják a röntgenvizsgálatot. Ezen okokból főleg a mellkasról, a végtagi csontokról és a gerinc különböző szakaszairól készül röntgenfelvétel. Ezen túl orvosa még számos okból kérhet röntgenfelvételt, hiszen olyan panaszok, problémák felderítésére alkalmas, mint: 

  • meghatározni, hogy az adott csont elmozdult a helyéről, apró darab tört le belőle vagy eltörött, ízületi sérülések és csont fertőzések felderítésére, csontritkulás felderítésére 
  • tartós mellkasi fájdalom és köhögés okának felderítésére, bordatörés vagy tüdőbetegségek felismerésére 
  • gyermekek esetében esetlegesen lenyelt tárgyak helyének azonosítására 

Hogyan készüljön fel a röntgenvizsgálatra? 

A vizsgálathoz – a röntgensugár okozta terhelés miatt – minden esetben szükség van egy írásos orvosi javaslatra, beutalóra.  

Maga a röntgen vizsgálat általában nem igényel előkészületet, a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni és a röntgenfelvétel készítése során mozdulatlanul kell maradni, mert az elmozdulás rontja a kép minőségét.  

A felvétel elkészítése előtt a testről a fém kiegészítőket – nyaklánc, fülbevaló, óra, piercing, stb. - el kell távolítani. Ékszert, szemüveget sem viselhet a vizsgálat során, illetve semmilyen fém tárgyat sem tarthat magánál, mivel ezek megjelenhetnek a felvételen, ezáltal kitakarhatják a vizsgálni kívánt testrészt, csökkenthetik a lelet információértékét az orvos számára.  

Elképzelhető, hogy megkérik arra, hogy vegyen fel egy köpenyt a vizsgálat előtt.  

A felső tápcsatornai (nyelőcső-gyomor) röntgen vizsgálatra éhgyomorral kell érkeznie, az alsó tápcsatorna röntgen vizsgálat előtt pedig ki kell tisztítani a vastagbelet.  

  • A hölgyek mindenképp tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet.  
  • Terhességben, a magzatkárosodás nagy veszélye miatt, a röntgen vizsgálatok kerülendők. 

Mi történik a vizsgálat során?  

A röntgen vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség. 

A vizsgálat végzője párnákkal, esetleg homokzsákokkal segíthet megtartani a felvételhez szükséges testhelyzetet. 

A röntgenfelvételek általában 10-15 percet igényelnek összesen. 

A röntgenvizsgálat teljesen fájdalommentes.  

A vizsgálat történhet álló (ilyen a mellkas felvétel), fekvő (csípő, gerinc felvétel esetén), valamint ülő (pl. csukló vizsgálata) helyzetben. 

A röntgen vizsgálat alatt az asszisztens a kezelő helyiség ablakán keresztül utasításokkal látja el a pácienst.

A röntgen vizsgálat, illetve az expozíció (felvételkészítés) mozdulatlan helyzetben, sok esetben visszatartott levegővel történik. 

Egy-egy röntgen felvétel elkészítése kb. fél percet vesz igénybe. 

A felvételhez szükséges esetleg kényelmetlen testhelyzet, illetve a bizonyos esetekben szükséges levegő visszatartás jelenthet némi kellemetlenséget. A modern röntgen-készülékek és a helyesen megválasztott vizsgálati forma mellett a szervezet elhanyagolható röntgensugárnak van kitéve.  Bizonyos esetekben azonban a szervezetet sugárkárosodás érheti, amely elsősorban a női és férfi ivarszerveket, másrészt a vérképzőrendszert károsíthatja. Fogamzó korban lévő nők röntgen vizsgálatánál nagy körültekintésre van szükség. Bár a kapott sugárdózis alacsony, a röntgenfelvételt csak akkor érdemes elkészíteni, ha érdemi információ várható tőle vagy befolyásolhatja a kezelés menetét. 

Tájékozott beleegyezéssel kapcsolatban további információk érhetőek el az alábbi linken:
https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/beutalasi-rend/2128-tajekozott-beleegyezes.html