MR vizsgálat

MÁGNESES REZONANCIA (MR) VIZSGÁLAT
BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Mi az MR és hogyan működik? 

Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat (MR-vizsgálat) mágneses rezonanciás képalkotást jelent. Az elvek és a végleges készülék kifejlesztői között több, Nobel-díjjal jutalmazott tudós szerepel. A készülék kifejlesztésében szerepet játszó két tudós Paul Lauterbur és Peter Mansfield 2003-ban megosztott orvosi Nobel-díjat kaptak. 

Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely fájdalom- és mellékhatás mentes és a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről. A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja. 

Mely esetekben javasolt MR vizsgálat elvégzése? 

Nagy felbontása miatt kiválóan alkalmas az alábbi területek problémáinak feltárására, és ezáltal a diagnosztizálásra:

 • a központi idegrendszer (agy, gerincvelő, sella vagy agyalapi mirigy MR 
 • stroke, szív és érproblémák, trombózis diagnosztizálására, 
 • a gerinc (nyaki, háti, lumbális vagy ágyéki) és az ízületek (váll, könyök, csípő, térd, boka), mellkas és hasi lágyrész (izmok, erek, zsírszövet, kötőszövet), 
 • a has és kismedence, sacrum (csípő-keresztcsont), 
 • az emlő és a nyaki lágyrészek (garat-gége, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyirokcsomók, nyálmirigyek, erek, izmok), valamint
 • a szem elváltozásainak (orbita MR) diagnosztizálására. 

Lehetőség van teljest test MR vizsgálatra is. 

Mikor nem végezhető el az MR vizsgálat? 

 • A terhesség első trimeszterében (kivéve, ha az anya szempontjából elengedhetetlenül fontos, ld. kockázatoknál) 
 • Nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízület protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok).

Ezért javasoljuk, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást vigyen magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt. 

 • Körülbelül 200 kg testsúly felett (haskörfogattól függően) 
 • Amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 30 (45) ml /perc alatti, a kontrasztanyagos mérést nem végezhető el. 

Melyek az MR vizsgálat előnyei? 

 • Teljesen fájdalommentes 
 • Nem jár sugárterheléssel 
 • A mágneses rezonanciának nincs ismert káros hatása az emberi szövetekre 
 • Szűrővizsgálatként is alkalmazható (pl. teljes test MR) 
 • Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül

Van-e kockázata az MR vizsgálatnak? 

 • A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha az anya szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség későbbi idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban javasolt elvégezni. 
 • A kontrasztanyag ritkán, de okozhat allergiás reakciót, ezért az ilyen jellegű kockázat mérséklésére a páciensek előzetesen kérdőívet töltenek ki, mely felméri az általános egészségi állapotukat. Az operátor ez alapján határozza meg, hogy a vizsgálat elvégezhető-e. 

Mikor szükséges kontrasztanyag adása? 

A kontrasztanyag egy paramagnetikus (az gép számára látható anyag), gyógyszernek minősülő vegyület, melyet a vizsgálat során közreműködő operátor közvetlenül a vénába fecskendez. A kontrasztanyagból testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget kell használni, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését. 

A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, a leletező orvos pontosabb képet kaphat egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli – ún. natív - vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben kezelőorvosa, radiológusa határozza meg. 

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy a páciens megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen, melyet egy friss (1 hónapnál nem régebbi) laboratóriumi lelettel lehet igazolni.

Van az MR vizsgálatnak mellékhatása? 

Az esetleges kontrasztanyag okozta allergiás reakción kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása. Allergiás reakció a kontrasztanyag beadásától számított 20-30 percen belül alakulhat ki, ezért rosszullét esetén azonnal jelezni szükséges a vizsgálatot végző operátornak. 

Mennyi ideig tart az MR vizsgálat? 

A vizsgálat átlagosan 30 percet vesz igénybe. Több régió együttes vizsgálatakor ennél hosszabb időre kell számítani. A vizsgálat előtt a várható időtartamról érdeklődjön a vizsgálatot végző egészségügyi szolgáltatónál. 

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra? 

 • A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. Ugyanakkor, ha kontrasztanyagos MR vizsgálat szükséges, fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 4-6 órával már ne fogyasszon ételt. 
 • A kontrasztanyagos vizsgálat elvégzéséhez 1 hónapnál nem régebbi vesefunkció laborlelet kérhetnek, amely a vesék működését mutató kreatinin és karbamid szint vizsgálatát is tartalmazza. 

Mi történik a vizsgálat során? 

A vizsgálat során a hangszóróból kapott utasításokat pontosan tartsa be. 

 • Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlanul maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá. 
 • A kivizsgálás átlagosan 30 percig tart (a több testtájat érintő vizsgálatok, hosszabb időt igényelnek). 
 • A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni a személyzettel, a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül. 
 • A gép hangos zörejeit fülvédővel csökkentheti. 

A tájékozott beleegyezéssel kapcsolatban további információk érhetőek el az alábbi linken:
https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/beutalasi-rend/2128-tajekozott-beleegyezes.html

Az ESR-PAG 7 plakátja, hogy a pácienseknek kizárólag képek segítségével elmagyarázza mindazt, amit a képalkotó vizsgálat előtt, alatt és után tudniuk kell:

MRI betegtáj ESR