CT vizsgálat

CT VIZSGÁLAT
COMPUTER TOMOGRÁFIÁS (CT) VIZSGÁLAT
BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 

Mi a CT és hogyan működik? 

A CT (computertomography) egy speciális, röntgensugarat és komputertechnikát felhasználó képalkotó módszer, amit a 70-es évek végén vezettek be a humán diagnosztikába.  

A CT gép egy gyűrű alakú részből áll, amelyben röntgendetektor van, ami a beteg körül körben forgó röntgencsővel szemben, az általa kibocsátott röntgensugarakat felfogja. A röntgensugarak áthaladnak a testen és különbözőképpen nyelődnek el az egyes szövetekben, szervekben. A testben elnyelődő röntgensugarak detektálásával nyert adatokat számítógép jeleníti meg, úgy, hogy a szeleteknek megfelelő, anatómiailag korrekt rétegképet nyerünk a vizsgált régióról. 

Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, változik annak sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képessége is, így az elváltozás láthatóvá válik a felvételen.  

Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel (pl. röntgen, ultrahang) szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.  

Mely esetekben javasolt CT vizsgálat elvégzése? 

CT vizsgálat akkor javasolt, ha egyéb diagnosztikai vizsgálatokat követően (ultrahang, röntgen, MR) nem határozható meg egyértelműen a diagnózis, de egyes esetekben elsődlegesen választandó vizsgálómódszer is. 

Mivel a CT ionizáló sugárzással jár, így a vizsgálat előtt minden esetben szükséges szakorvosi konzultáció, ahol a szakorvos a tünetek alapján mérlegeli, hogy indokolt-e a vizsgálat elvégzése és megfogalmazza a pontos kérését, mire vár választ a vizsgálattal.  

A sugárterhelés miatt CT vizsgálat csak szakorvosi javaslat alapján végezhető el. 

A gyakorlatban valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában használatos, olyan helyzetekben is, amikor más képalkotó módszerrel nem állapítható meg a pontos diagnózis, vagy pontosításra szorul.  

Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.  

Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, ez gyakran megváltoztatja sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képességét, így az elváltozás a mért adatok alapján előállított metszeti képeken jól láthatóvá válik. 

Az eljárást nem csak a betegségek diagnosztikájában használják, hanem a terápia hatásosságának ellenőrzésére is. 

Balesetek, trauma (kisebb boka, térd, váll, kar, könyök, kézfej, csukló sérülések, zúzódások) esetén is alkalmaznak komputer tomográf vizsgálatot a sérülés mértékének megállapításához.

Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli - natív - vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el.  

CT-vel vizsgálható testtájak 

 • agykoponya 
 • arckoponya, orrmelléküregek és szemüreg 
 • garat, gége 
 • tüdő, mellkas 
 • hasi, kismedencei szervek 
 • nyaki, háti, lumbális gerinc 
 • végtagok. 

Mikor nem végezhető el a CT vizsgálat? 

 • ha nincs szakorvosi javaslat. 
 • terhesség esetén - csak nagyon limitált indikációk esetén történik CT vizsgálat 
 • fiatalok esetén egyéb diagnosztikai módszerek – ultrahang, MR – preferáltak a sugárterhelés elkerülése érdekében. 

Melyek a CT vizsgálat előnyei? 

 • gyors 
 • megbízható, anatómiailag pontos, precíz képet készít 
 • teljesen fájdalommentes 
 • alacsony kockázatú 
 • pacemakerrel rendelkező páciensek is vizsgálhatók 
 • enyhén klausztrofóbiás személyeknél is alkalmazható 
 • implantátummal, beültetett fémmel, protézissel élő pácienseknél is elvégezhető. 

Van-e kockázata a CT vizsgálatnak? 

 • A korszerű technikáknak köszönhetően egyre kisebb sugárterheléssel jár. Az alkalmazott röntgensugár-dózis a vizsgálat típusától függ, de általánosságban véve alacsony, így azonnali káros hatástól nem kell tartani. Az adott vizsgálat becsült sugárterheléséről minden vizsgálat után a leletben kap a beteg tájékoztatást. 
 • a kontrasztanyag beadása esetén ritkán, de léphetnek fel mellékhatások, melyek legtöbbször enyhék és jól kezelhetők 
 • várandósság esetén a sugárzás miatt - ami káros lehet a magzatra - csak nagyon limitált indikációk esetén végzünk CT vizsgálatot.  Emiatt feltétlenül szükséges, hogy tájékoztassa orvosát a terhesség tényéről, vagy akár annak gyanújáról!
 • fiatal korban csak indokolt esetben végezzük a vizsgálatot a sugárterhelés elkerülése érdekében. 

Mikor szükséges kontrasztanyag adása, mi a teendő alkalmazása után? 

A vizsgálathoz esetenként szükség lehet kontrasztanyag intravénás adására. 

A gép kontrasztanyag vénás beadása után lehetővé teszi bizonyos szervek különböző kontraszt fázisokban történő vizsgálatát (ilyenkor egymás után többször történik mérés, ugyanazon területről). 

Kontrasztanyag beadása a mellkasi, hasi vizsgálatoknál csaknem mindig szükséges. Az érpályába bejuttatott kontrasztanyag még élesebb, információ gazdagabb képek készítését teszi lehetővé, a mutatkozó eltérések kifejezettebbé, láthatóvá válnak, így segítve az értékelést. 

Hasi és kismedencei vizsgálatoknál - a megválaszolandó kérdés függvényében - a belek jobb elkülönítése végett egy speciális folyadékot (ez szintén kontrasztanyag) kell éhgyomorra elfogyasztani, lassan iszogatva 1-1.5 óra alatt. Ennek részleteiről az érintett páciensek pontos tájékoztatást kapnak a vizsgálat előtt. A szájon át elfogyasztott kontrasztanyagnak hashajtó hatása lehet. 

A kontrasztanyag kockázatairól vizsgálat előtt minden esetben tájékoztatást kap, az eljáráshoz az Ön írásbeli beleegyezése szükséges. Amennyiben nem egyezik bele a kontrasztanyag adásába, egyes esetekben ezzel a vizsgálat diagnosztikus értékét annyira csökkentheti, hogy felesleges elvégezni. 

A kontrasztanyag egy jódtartalmú gyógyszernek minősülő vegyület melyet az operátor közvetlenül a vénába fecskendez, vagy szájon át történik a bevétele. 

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen, ezt akár egy friss laboratóriumi lelettel is lehet igazolni. 

A készítmény beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat, mely néhány perc után magától megszűnik. 

Testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget kell használni, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését. A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válnak lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb képet kapható egy elváltozás helyzetéről, kiterjedéséről és típusáról. 

Kontrasztanyagos vizsgálatot követően ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás, hogy az idegen anyag minél hamarabb kiürüljön a szervezetből, illetve a vesék munkáját megkönnyítsük. 

Van a CT vizsgálatnak mellékhatása? 

Az esetleges kontrasztanyag érzékenységen kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása. A kontrasztanyag beadásától számított 20-30 percen belül alakulhatnak ki allergiás reakciók, amelyek a következők lehetnek:  

 1. Ritkán enyhe allergiás reakciók (túlérzékenységi reakciók) léphetnek fel a kontrasztanyaggal szemben, amelyek tünete émelygés, viszketés vagy bőrkiütés lehet. Legtöbbször ezek maguktól elmúlnak, nem igényelnek kezelést.  
 2. Rendkívül ritka esetekben a gége nyálkahártya duzzadásával, szív és keringési rendellenességgel, gyengülő légzéssel és görcsökkel járó komoly allergiás reakciók léphetnek fel, amelyek azonnali intenzív orvosi kezelést igényelnek. Bizonyos körülmények fennállása esetén ezek a tünetek életveszélyt okozhatnak. Allergiás reakció esetén a vizsgálatot végző orvos megfelelő gyógyszeres kezeléssel megakadályozza az állapot súlyosbodását és visszafordítja az allergiás reakciót.  
 3. Rendkívül ritka esetekben a beadásakor már fennálló vese- vagy pajzsmirigy rendellenességeknél a kontrasztanyag tovább ronthatja a vesefunkciókat, vagy a pajzsmirigy túlműködését okozhatja. Ebben az esetben infúziós vagy gyógyszeres kezelés szükséges.  
 4. Rendkívül ritka esetekben az injekció hatására a vénafal sérülése mellett károsodhat a bőr, a környező lágyrészek vagy idegek (pl. tályog az injekció beadása helyén, szövetelhalás, idegek és vénák irritációja), amelyek gyógyszeres kezelést vagy sebészeti beavatkozást igényelhetnek, és maradandó elváltozást vagy panaszt okozhatnak (sebhelyek, zsibbadás).  

Rosszullét esetén azonnal szóljon a vizsgálatot végző operátornak.

Mennyi ideig tart a CT vizsgálat? 

A vizsgálat átlagosan 5-15 percet vesz igénybe. 

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra? 

 • A betegségével összefüggő előző vizsgálatainak eredményeit, leleteit, képalkotó vizsgálatainak képanyagát kérjük adja át Munkatársainknak, ezzel diagnosztikai munkánkat segíti 
 • A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. Ugyanakkor, ha kontrasztanyagos CT vizsgálatra kerül sor, fontos, hogy éhgyomorra érkezzen a vizsgálatra, tehát az időpont előtt 4-6 órával már ne fogyasszon ételt, de a folyadékbevitel ajánlott 
 • hasi-, kismedencei vizsgálatok esetén mindig éhgyomorra érkezzen 
 • kontrasztanyagos vizsgálat elvégzéséhez kérhetnek 1 hónapnál nem régebbi laborlelet, amely tartalmazza a keratinin és karbamid szintet a vesefunkciók ellenőrzéséhez 
 • bizonyos vizsgálatoknál szükség lehet a kivehető fogpótlás, nyaklánc, fülbevaló eltávolítására 
 • kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni. Az elhagyni szükséges gyógyszerekről mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat előtt! 

Mi történik a vizsgálat során? 

A vizsgálat során a radiográfussal fog kapcsolatot tartani és ő fogja Önt segíteni. Lényeges, hogy a vizsgálat során a radiográfus által beállított pozícióból ne mozduljon el. A vizsgálat során a hangszóróból kapott utasításokat tartsa be. 

A vizsgálat maga a vizsgált testrésztől és az alkalmazott protokolltól függően 5-15 percig tarthat. A CT vizsgálat során az érzékelő-fej (detektor) és a röntgencső egy zárt, biztonságos rendszerben gyorsan fordul körbe a vizsgált személy körül. A gép ezáltal megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen értékek alapján bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek során a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét. A páciensnek pl. hasi és mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét. Ilyenkor hangszórón kap utasításokat a kezelőhelyiségből. 

A vizsgálat közben az asztal időnként mozog, pl. egyre beljebb csúszik a hengerbe. 

FONTOS!:  

 • az intravénás kontrasztanyag beadásához jó vesefunkció szükséges, ezért a vizsgálat előtt max. 1 hónappal vesefunkciós laborvizsgálatot kell végeztetni. 
 • Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell. 
 • Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás – kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket – ellenjavalt. 
 • CT berendezéseinknél a technika védelmében felső súlyhatár van, e felett nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni. A pontos adatokról érdeklődjön a megadott telefonszámokon. 
 • A CT vizsgálatot megelőző 4 órában nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat.  
 • Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt.  
 • iv. kontrasztanyagos vizsgálat befejezése után a branül még a vénájában marad, kb. 15-30 percig a CT váróban megfigyeljük (amíg felöltözik, megkapja a további tájékoztatást). Amennyiben ezen időszak alatt bármilyen panasza jelentkezne, kérjük azt azonnal jelezze! 
 • A CT vizsgálat után fogyasszon sok folyadékot, hogy segítse szervezete folyadékháztartásának helyreállását. A szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség. Amennyiben a vizsgálat napján, vagy az azt követő napon viszketés, tüsszögés, fájdalom, hányinger, hasmenés vagy egyéb tünetek jelentkezését észlelné, azonnal értesítse orvosát!  

Tájékozott beleegyezéssel kapcsolatban további információk érhetőek el az alábbi linken:
https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/beutalasi-rend/2128-tajekozott-beleegyezes.html