Üdvözöljük az ICONOMIX világában!

2021
december23

Az Iconomix az MI Koalíció tagja

Az MI Koalíció Elnöksége a legutóbbi elnökségi szavazás alkalmával többséggel elfogadta az Iconomix Kft. csatlakozási kérelmét a Magyarországi MI Koalícióba, így a döntés értelmében az Iconomix Kft. az MI Koalíció tagjává vált.

Tovább
2021
november15

Tévedni emberi dolog: Hogyan hibázzunk kevesebbet a radiológiában?

Radiológusként fontos, hogy orvosi tevékenységünk során önmagunkból legjobbat kihozva, a hibák, tévedések számát a lehető legalacsonyabban tartva dolgozzunk.

A statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a radiológiai tevékenység minden máshoz hasonlóan nem végezhető hiba vagy félreértés nélkül.

Az idézett cikkben arra adnak választ, hogy hiba, félreértés, félreértelmezés, hogyan jelennek meg a radiológia területén és melyek a radiológiai tevékenységgel kapcsolatos hibák jellemzői. A hibák köztudottan multifaktoriálisak, alapvetően a radiológushoz közvetlenül köthető tényezőkre és a technikai/rendszertényezőkre vezethetőek vissza. Ezek részletesen tárgyalásra kerülnek a cikk erre vonatkozó fejezeteiben. Orvosként törekednünk kell a hibázás minimalizálására, ezért nagyon fontos, hogy ismerjük és munkánk során a gyakorlatban is felismerjük a hibák hátterében álló okokat, folyamatokat.

Tovább
2021
október21

Értékalapú radiológia: mit tesz az ESR és mit kellene tennünk a jövőben?

Az értékalapú radiológia, mint a radiológiai gyakorlat egyén és társadalom egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulásnak eszköze gyorsan teret nyer és üdvözlendő elmozdulást jelent a régebbi mérőszámoktól, amelyek az elvégzett vizsgálatok számlálására összpontosítanak, anélkül, hogy figyelembe vennék, hogy ezek a vizsgálatok pozitívan járultak-e hozzá a betegek kezeléséhez vagy a társadalom egészéhez.

forrás:
European Society of Radiology (ESR).
Value-based radiology: what is the ESR doing, and what should we do in the future?. 
Insights Imaging 12, 108 (2021). https://doi.org/10.1186/s13244-021-01056-9

Tovább
2021
október20

Elfogultság a neuroradiológiai peer review-ban

A radiológiai peer review elsődleges céljai a diagnosztikus hibák csökkentése, a radiológusok hiányos ismereteire és fejlesztendő területeikre való rámutatás, valamint a betegbiztonság növelése. A radiológus szakmai teljesítményének értékelésén felül, a peer review képes felmérni a kommunikációs készséget, az interpersonális kapcsolatokat, a csapatmunkát és a válaszkészséget.

forrás:
Charkhchi, P.; Wang, B.; Caffo, B.; Yousem, D.M. (2019). 
Bias in Neuroradiology Peer Review: Impact of a “Ding” on “Dinging” Others.
American Journal of Neuroradiology, 40(1), 19–24. doi:10.3174/ajnr.a5908 

Tovább