Üdvözöljük az ICONOMIX világában!

#

03.13. Koronavírus tájékoztatónk Partnereinknek

2020. március 13. 22:00

A koronavírus elleni védekezés magyarországi kiteljesedésével párhuzamosan folyamatosan értékeljük és elemezzük a folyamatokat.

Tisztelt Partnereink!

A koronavírus elleni védekezés magyarországi kiteljesedésével párhuzamosan az Országos Teleradiológiai Rendszer is folyamatosan értékeli és elemzi a folyamatokat. Az ICONOMIX Kft. felkészült a partneri igények és a radiológiai leletezési kapacitás várható ingadozásaira.

Teleradiológiai munkafolyamatunk teljes mértékben alkalmas az otthonról történő munkavégzésre. Mind radiológiai szakmai, mind adminisztratív, mind informatikai rendszereinket úgy alakítottuk ki, hogy „home office” üzemmódban tudjuk őket működtetni.

Természetesen szakmai oldalról is elemeztük a koronavírus elleni védekezés radiológiai modalitásokra gyakorolt hatását. A jelenleg érvényes NNK protokoll nem tartalmazza képalkotó diagnosztika vizsgálat végzését. A legfrissebb nemzetközi szakirodalmi adatok alapján a mellkasi röntgen NEM JAVASOLT a koronavírus megbízható szűrésére, csakúgy, mint a natív mellkasi CT-vizsgálat. Mindkét vizsgálat esetén a vírusfertőzési kockázat miatt minden beteg utáni fertőtleníteni kell a berendezést, valamint meg kell teremteni a radiográfus és szakdolgozó személyzet folyamatos izolációját. Ezért COVID-19 szűrésre NEM JAVASOLT sem a mellkasi röntgen, sem a natív mellkasi CT-vizsgálat. A Magyarországon erre vonatkozó szakmai ajánlás elkészült, itt érhető el. Az érvényes amerikai ajánlás itt érhető el.

CT/MR-diagnosztikai területen lehetőségeinket négy verzióban: enyhe, közepes, súlyos, nagyon súlyos forgatókönyvként fogalmaztuk meg: 

 

Enyhe

Közepes

Súlyos

Nagyon súlyos

Radiológiai esetszám változás

– 10-20%

– 30-40%

– 40-50%

– 70-80%

Helyi radiológusok rendelkezésre állása

Nem változik

Kismértékben csökken

Jelentősen csökken

Jelentősen csökken

ICONOMIX orvosok rendelkezésre állása

Nem változik

Kismértékben csökken

Kismértékben csökken

Jelentősen csökken

Szabad kapacitásunk

Nem változik

Nem változik

Kismértékben csökken

Jelentősen csökken

Radiológusaink országszerte szétszórtan helyezkednek el, döntő mértékben otthoni „home office” környezetből dolgoznak. Életkor szerint nem tartoznak a különösen veszélyeztetett korcsoportba. Az enyhe, közepes és súlyos forgatókönyvekben nem számítunk arra, hogy rendelkezésre állásuk nagymértékben csökken.

Előzetes modellszámításaink szerint az intézményekben csökkenő betegforgalom és a helyben rendelkezésre álló kisebb radiológusi kapacitás ellensúlyozza egymást és Partnereink döntő többsége a korábban megállapodott vizsgálatmennyiségnél nem fog több esetet feladni a rendszerbe leletezésre.

Akut és elektív CT, valamint elektív MR-vizsgálataink kapcsán a terhelést folyamatosan nyomon követjük, és amennyiben túlterhelés alakul ki, ezt azonnal jelezzük Partnereink felé, de arra számítunk, hogy az elektív vizsgálatok száma – az elektív betegek számának csökkenése és az általános műtéti szám csökkenés és miatt – csökkenni fog.

Röntgendiagnosztikai rendszerünk terhelését dashboard-modulunkkal folyamatosan nyomon követjük, és amennyiben túlterhelés alakul ki, ezt azonnal jelezzük Partnereink felé. 

Távleletező kollégáink többségének fő munkahelye kórházban, szakrendelőben található, nekünk jellemzően részmunkaidőben dolgoznak. Radiológus kollégáink elsősorban orvosok és csak azt követően radiológusok. Forgatókönyveinkben szerepel egy olyan nagyon súlyos vészhelyzeti változat is, amikor a vírusfertőzés olyan sok embert érint, és olyan nagy mennyiségű életveszélyes beteg ápolására van szükség, hogy minden orvosra személyesen igényt tart munkáltatója. Radiológusi leletezési oldalon ez esetben merülhetnek fel komoly nehézségeink, ám ilyen vészhelyzet esetén intézményi Partnereink általános betegforgalmának csökkenése várható. 

A koronavírus elleni védekezés sikerének kulcsa: a belső transzparencia, a folyamatos koordináció és a rendszeres kommunikáció. Ebben kérjük szíves együttműködésüket!

Üdvözlettel:

Az ICONOMIX Kft. menedzsmentje