Our employees

képalkotás.blog.hu

A https://kepalkotas.blog.hu/ blog az általánosan használt röntgenfelvételi módszereket tartalmazza.
Azt a célt szolgálja, hogy gyors útmutatást adjon a klinikai és diagnosztikai területen dolgozó orvosoknak, radiográfusoknak, rtg. asszisztenseknek ill. egyetemistáknak.
Mindegyik felvételtípus leírásánál általában szerepel egy-egy kép és a felvételi követelmények/technika.

Utóbbiakról a 21/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 6. §-a is rendelkezik:

(1) Az Egészségügyi Szakmai Kollégium az ionizáló sugárzással járó orvosi eljárások módszertanára, alkalmazására, azok beutalási feltételeire, a betegek, a gondozók és a segítők sugárterhelésével járó kockázatokra, a diagnosztikai irányadó szintek alkalmazására minden berendezés figyelembevételével szakmai útmutatót ad ki.
(2) Az Egészségügyi Szakmai Kollégium által kiadott szakmai útmutatók az Egészségügyi Közlönyben kerülnek közzétételre.
(3) A szakmai útmutatók elektronikus elérhetőségét az országos tisztifőorvos az általa működtetett honlapon biztosítja.

A szakmai útmutatók elektronikus elérhetősége:

https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/22-rontgendiagnosztika-szakmai-utmutatok

Mindegyik felvételtípusnál megtalálható az ábrázolt anatómiai képletek felsorolása, a használatos film (kép) mérete és helyzete, a centralis sugár iránya, a beteg beállítására vonatkozó utasítások és a felvételi követelmények.

A leírások tartalmazzák még:

a Járóbeteg Szabálykönyv OENO leírását (http://neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyito_megeleozo_ellatas/szabalykonyvek/jaro), amelyet érdemes ellenőrízni az on-line Szabálykönyvben is: http://finanszirozas.neak.gov.hu/szabalykonyv/index.asp
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium (Radiológiai Tagozata) által kiadott, az NNK honlapon (a 21/2018. Emmi rendelet értelmében) megjelentetett szakmai útmutatók elérhetőségeit is:
https://nnk.gov.hu/index.php/component/phocadownload/category/20-rtg-protokolok

Az egyes leírások folyamatosan bővülnek, újabb képek, a szövegben változtatások, pontosítások lehetnek.
Erre a javaslatokat a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre is várom.

A tájékozódást segítik a jobb oldalon elhelyezett cimkék és a régiók, fejezetek.
Akik segítették ennek a blognak a létrejöttét: Bárdi Katalin, Berecz Sándorné, Bodóné Szabó Ildikó, Dolezsárné Szászi Tímea, Tóth Ágnes, dr. Bohátka Gábor, dr. Goda Zsolt, dr. Kéri Henrietta, dr. Kézsmárki Zsolt, dr. Rozgonyi Viktor, dr. Tóth Ildikó, dr. Vályi Éva.